دانستنی های عمومی

همه چیز درباره بوی بد دهان

کلینیک بام
5/5 - (1 امتیاز)

به بوی بد دهان هالیتوز نیز می گویند. مطالعات نشان می دهد  25 درصد از افراد جامعه درگیر هالیتوز هستند. در این مقاله سعی داریم با این موضوع بیشتر آشنا شویم.

کلینیک دندانپزشکی بام ایران

آشنایی با موضوع بوی بد دهان

بهتر است بدانید بوی بد دهان می تواند به راحتی باعث نگرانی، اضطراب و خجالت در فرد شود. ولی درمان آن تقریبا راحت است. شایع ترین دلیل هالیتوز می تواند به رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان ربط داشته باشد. اگر ذرات غذا در دهان باقی بمانند، تجزیه آنها توسط باکتری ها موجب تولید ترکیبات گوگردی می شود. توجه داشته باشید هیدراته نگه داشتن دهان می تواند بوی بد دهان را کاهش دهد. هالیتوز می تواند به بیماری لثه و پوسیدگی دندان نیز مربوط شود.

علل مختلف هالیتوز چیست؟

بوی بد دهان علل مختلفی دارد. در ادامه به مهمترین علل آن می پردازیم:

  • تنباکو: تنباکو می تواند سبب بوی بد دهان شود. علاوه بر این شانس بیماری لثه را در فرد افزایش می دهد.
  • غذا: ذرات غذا ممکن است در دندان گیر کند و باعث هالیتوز شود. بعد از هضم غذا، محصولات تجزیه از طریق خون به ریه ها منتقل می شود و می توانند بر تنفس فرد تاثیر فراوانی بگذراند.
  • عدم رعایت بهداشت دهان و دندان: به یاد داشته باشید استفاده از مسواک و نخ دندان موجب حذف ذرات کوچک غذا می شود. این ذرات می توانند به روی دندان جمع شوند و هالیتوز ایجاد شود. اگر به صورت منظم مسواک نزنید، لایه ای از باکتری به اسم پلاک روی دندان هایتان ایجاد می شود. این پلاک ها می توانند سبب تحریک لثه شوند. اگر دندان ها به درستی تمیز نشوند، بوی بد دهان تشدید می شود.
  • رژیم غذایی سخت و طاقت فرسا: برنامه غذایی که فاقد کربوهیدرات باشد، می تواند سبب ایجاد هالیتوز شود. این مورد به دلیل تجزیه چربی های تولید کننده مواد شیمیایی به نام کتون می باشد. کتون ها دارای عطر بسیار قوی می باشند.
بوی بد دهان

بوی بد دهان می تواند به راحتی باعث نگرانی، اضطراب و خجالت در فرد شود

  • داروها: بعضی از داروها می توانند بزاق دهان را کاهش دهند و پس از آن بوی بد دهان را افزایش دهند. سایر داروها می توانند با تجزیه و انتشار مواد شیمیایی در تنفس، بوی ناخوشایند ایجاد کنند. به عنوان مثال برخی از داروهای مربوط به شیمی درمانی و برخی از آرامبخش ها سبب ایجاد هالیتوز می شوند. کسانی که از مکمل های ویتامین استفاده می کنند نیز مستعد بوی بد دهان هستند.

آیا بیماری های دهان، بینی و گلو نیز موجب بوی بد دهان می شوند؟

بله بیماری های مربوط به دهان، بینی و گلو نیز می توانند باعث بوی بد دهان شوند. برخی اوقات سنگ های کوچک که سرشار از باکتری هستند می توانند  به آسانی روی لوزه های پشت گلو به وجود بیایند. پس از آن به سرعت هالیتوز ایجاد می شود. خوب است بدانید التهاب و عفونت در بینی و حتی سینوس ها نیز باعث ایجاد هالیتوز می شوند.

آیا سرطان می تواند باعث ایجاد هالیتوز شود؟

برخی از بیماری ها مانند نارسایی کبد و سرطان می توانند موجب بوی بد دهان شوند. علاوه بر این بیماری های متابولیک به علت داشتن ترکیبات خاص هالیتوز را تشدید می کنند. بیماری رفلاکس معده نیز به علت رفلاکس منظم اسیدهای معده می تواند سبب بوی بد دهان شود.

تاثیر بیماری در بوی بد دهان

بیماری های مربوط به دهان، بینی و گلو نیز می توانند باعث بوی بد دهان شوند

علل نادر هالیتوز

چندین علل نادر باعث ایجاد  بوی بد دهان می شود. این علل مختلف شامل موارد زیر می شود:

  • انسداد روده: اگر یک دوره طولانی درگیر استفراغ باشید، به خصوص اگر انسداد روده داشته باشید. ممکن است بوی بد دهان را تجربه کنید.
  • کتواسیدوز: زمانی که سطح انسولین یک بیمار مبتلا به دیابت پایین باشد، بدن فرد دیگر نمی تواند از قند استفاده کند. به همین خاطر بدن فرد شروع به استفاده از ذخایر چربی می کند. زمانی که چربی تجزیه می شود، کتون ها تولید و ساخته می شوند. کتون ها به تعداد زیادی یافت می شوند. آنها می توانند سمی باشند و موجب بوی بد دهان می شوند. کتواسیدوز یک بیماری کاملا جدی می باشد.
  • برونشکتازی: این بیماری طولانی مدت است که در آن راه های هوایی گسترده تر از حد طبیعی می شوند و مخاط ایجاد می شود. مخاط می تواند باعث ایجاد هالیتوز شود.
  • پنومونی آسپیراسیون: عفونت و تورم در ریه ها یا مجاری هوایی به علت استفراغ، بزاق یا مایعات استنشاقی می تواند باعث ایجاد این عارضه شود.
نشانه های بوی بد دهان

برخی از بیماری ها مانند نارسایی کبد و سرطان می توانند موجب بوی بد دهان شوند

بوی بد دهان چه نشانه هایی دارد؟

بوی بد دهان بسته به علت مشکل می تواند متفاوت باشد. بهتر است از یک دوست نزدیک درخواست کنید تا بوی دهان شما را بسنجند. زیرا ارزیابی آن توسط خودتان امکان دارد کمی سخت و دشوار باشد. اگر فردی در دسترس شما نباشد، یکی از بهترین راهکارها برای بررسی بو بدین صورت است که قسمت مچ دست خود را کمی لیس بزنید. شما باید حتما اجازه دهید خشک گردد. سپس ناحیه مورد نظر را بایستی بو نمایید. بوی بد در این قسمت از مچ دست نشانگر این است که شما درگیر هالیتوز هستید. برخی از افراد ممکن است نگران نفس خود باشند. حتی اگر بوی دهانشان کم باشد یا اصلا بوی بدی نداشته باشد. به این حالت هالیتوفوبیا می گویند.

شیوه هایی برای برطرف کردن بوی بد دهان

  • بهترین راه حل برای برطرف شدن بوی بد دهان نخ دندان کشیدن و مسواک زدن می باشد. هر فردی دو بار در روز و ترجیحا پس از هر وعده غذایی باید مسواک بزند.
  • به افراد توصیه می شود در سال حداقل دو بار به دندانپزشکی مراجعه کنند. دندانپزشک امکان دارد خمیر دندانی را توصیه کند که ضد باکتری باشد. اگر فرد درگیر بیماری لثه باشد، باید باکتری های روی لثه کاملا پاک شوند.
  • هر چیزی که وارد دهان شما می شود، از جمله دندان مصنوعی، پل یا محافظ دهان باید روزانه تمیز شود. تمیز کردن از تجمع باکتری ها و انتقال مجدد آنها به دهان جلوگیری می کند.
شیوه های برطرف کردن بوی بد دهان

بهترین راه حل برای برطرف شدن بوی بد دهان نخ دندان کشیدن و مسواک زدن می باشد

  • برای برطرف کردن بوی بد دهان بهتر است هر دو یا سه ماه یک بار مسواک خود را تعویض نمایید.
  • به یاد داشته باشید باکتری ها، غذا و سلول های مرده روی زبان جمع می شوند. به ویژه در افراد سیگاری یا کسانی که دهانشان خشک است. اگر روی زبانتان خراش های ریزی دیده می شود، این خراش گاهی می تواند مفید باشد.
  • برای اینکه دیگر دهانتان خشک نباشد، مقدار زیادی آب نوش جان کنید.
  • از مصرف الکل و دخانیات اجتناب کنید. زیرا این دو مورد آب دهان را به شدت کم می کند. جویدن آدامس یا مکیدن شیرینی بدون قند می تواند به تحریک تولید بزاق کمک نماید. اگر دهانتان به طور مزمن خشک است، پزشک امکان دارد داروهایی را برای شما تجویز کند که جریان بزاق را تحریک می کند.
  • مصرف پیاز، سیر و غذاهای تند را به حداقل برسانید. قهوه نیز موجب بوی بد دهان می شود.
برطرف کردن بوی بد دهان

برای برطرف کردن بوی بد دهان بهتر است هر دو یا سه ماه یک بار مسواک خود را تعویض نمایید

آیا دندان مصنوعی می تواند سبب ایجاد هالیتوز شود؟

این سوال که آیا دندان مصنوعی می تواند باعث ایجاد بوی بد دهان شود خیلی از پزشکان پرسیده می شود. اگر دندان مصنوعی دارید، باید شب ها آن را از دهان خود خارج کنید. پس از قرار دادن دوباره دندان مصنوعی در دهان، آن را باید به طور کامل تمیز کنید. قبل از اینکه از آن استفاده کنید از قرص های خوشبو کننده استفاده نمایید. شما باید در این باره حتما با دندانپزشک خود صحبت کنید.

آیا بیماری لثه می تواند موجب ایجاد بوی بد دهان شود؟

گاهی اوقات بیمار لثه می تواند باعث ایجاد بوی بد دهان شود. التهاب لثه می تواند سبب تورم، قرمزی و خونریزی در فرد شود. پلاک ها لایه های چسبنده هستند که روی دندن ها جمع می شوند. آنها را می توانید با نخ دندان و مسواک زدن از روی دندان برداشت. برای اینکه از شدید شدن هالیتوز جلوگیری کنید به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت دهید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 + 6 =