دانستنی های عمومی

همه چیز درباره پر کردن دندان

پر کردن دندان
به این مقاله امتیاز دهید

وقتی دندان درگیر پوسیدگی می شود، یکی از راه های موثر برای درمان آن پر کردن می باشد. در این نوشتار قصد داریم با موضوع  پر کردن دندان بیشتر آشنا شویم.

کلینیک دندانپزشکی بام ایران

نگاهی به پر کردن دندان

بهتر است بدانید برای پر کردن دندان به صورت تکی یا ترکیبی از پلاستیک، شیشه یا فلزات استفاده می شود. دندانپزشک حفره های دندان شما را ترمیم می کند. این روزها دندانپزشکان از مواد گوناگونی برای پر کردن استفاده می کنند. آنها دندان ها را با سرامیک، رزین کامپوزیت، طلا  و پلاستیک پر می کنند. علاوه بر این موادی وجود دارد که دارای ذرات شیشه می باشد. این ذرات به گلس آینومر یا یونومر شیشه معروف هستند و شباهت زیادی به رزین کامپوزیت دارند.

مزایای مواد پر کننده دندان چیست؟

پر کردن دندان مزیت هایی زیادی دارد. از مهم ترین مزایای مواد آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • طلا: طلا حداقل 10 تا 15 سال دوام و ماندگاری دارد. برخی افراد می گویند طلا ظاهر زیبایی دارد، به همین خاطر آن را انتخاب می کنند.
  • پر کردن نقره یا آمالگام: نقره حداقل 10 تا 15 سال دوام دارد و هزینه آن کمتر از پرکننده های کامپوزیت می باشد.
  • پرکردگی های کامپوزیت همرنگ دندان: معمولا برای ترمیم هایی غیر از پر کردن حفره از کامپوزیت استفاده می شود.
  • سرامیک: سرامیک بیش از 15 سال دوام و ماندگاری دارد و نسبت به مواد رزین کامپوزیت در برابر لکه مقاوم تر می باشد.
  • گلس آینومر: این ماده بیشتر برای پر کردن زیر خط لثه استفاده می شود. فلوراید آزاد می کند که می تواند به محافظت در برابر پوسیدگی دندان کمک زیادی کند.
پر کردن دندان

برای پر کردن دندان به صورت تکی یا ترکیبی از پلاستیک، شیشه یا فلزات استفاده می شود

پر کردن دندان به شیوه غیر مستقیم چیست؟

پر کردن دندان به شیوه غیر مستقیم مشابه پرکردگی های کامپوزیت همرنگ دندان می باشد،  با این تفاوت که در لابراتوار دندانپزشکی ساخته می شود. قبل از قرار دادن به دو ویزیت نیاز دارید. پر کردن غیر مستقیم زمانی در نظر گرفته می شود که ساختار دندان شما آنقدر آسیب ندیده است که احتیاجی به روکش داشته باشید. در اولین ویزیت، پوسیدگی یا پرکردگی قدیمی از روی دندان برداشته می شود. پس از آن یک قالب برای ثبت شکل دندان در حال ترمیم و دندان های اطراف آن گرفته می شود. قالب باید به آزمایشگاه دندانپزشکی فرستاده شود. در آنجا پر کردن مستقیم انجام می گیرد. پر کردن موقت برای محافظت از دندان در حین انجام ترمیم نیز انجام می شود. در ویزیت دوم پر کردن موقت برداشته می شود و دندانپزشک تناسب ترمیم غیر مستقیم را با دقت بررسی می کند.

پر کردن دندان به شیوه غیر مستقیم

پر کردن دندان به شیوه غیر مستقیم مشابه پرکردگی های کامپوزیت همرنگ دندان می باشد

اگر تناسب پر کردن دندان قابل قبول واقع شود، برای همیشه در جای خود سیمان می شود.

پر کردن دندان به شیوه غیر مستقیم شامل چند نوع می باشد؟

پر کردن دندان به روش غیر مستقیم شامل دو نوع می باشد: اینله و آنله. اینله ها و آنله ها دوام و ماندگاری زیادی دارند و بسیار طولانی تر از پر کننده های سنتی هستند. دوام آنها معمولا 30 سال می باشد. بهتر است بدانید آنها می توانند از رزین کامپوزیت همرنگ دندان چینی یا طلا نیز ساخته شوند. اینله و آنله ساختار دندان را ممکن است کمی ضعیف کنند. اما این کار به میزان کمتری نسبت به پرکننده های سنتی انجام می شود.

  • اینله ها: اینله ها شبیه پرکردگی ها هستند. اما در داخل برجستگی ها روی سطح جویدنی دندان قرار می گیرند.
  • آنله ها: آنله ها نسبت به اینله ها وسیع تر و گسترده تر هستند. آنله ها را گاهی تاج جزئی نیز می نامند.
انواع پر کردن دندان به شیوه غیر مستقیم

پر کردن دندان به روش غیر مستقیم شامل دو نوع می باشد: اینله و آنله

اینله ها و آنله های برای پر کردن دندان نیز انجام می شود و همان فرآیند و رویه های غیر مستقیم را دنبال می کند. اما یک تفاوت مهم دارد و آن این است که اینله و انله به طور مستقیم در مطب دندانپزشکی ساخته می شود.

مراحل مختلف پر کردن

به منظور پر کردن دندان ابتدا دندانپزشک ناحیه اطراف دندان را که قرار است روی آن کار شود، توسط بی حسی موضعی بی حس می کند. در مرحله بعد، از یک مته و ابزار سایشی لیزر برای حذف ناحیه پوسیده استفاده می شود. لازم به ذکر است بدانید انتخاب ابزار به سطح راحتی و مهارت دندانپزشک بستگی دارد. البته محل و میزان پوسیدگی نیز در این امر بی تاثیر نیست.

دندانپزشک ناحیه مورد نظر را به دقت بررسی می کند و تشخیص می دهد که آیا تمام پوسیدگی ها برداشته می شوند یا خیر؟ زمانی که پوسیدگی از بین رفت، دندانپزشک با تمیز کردن حفره از باکتری ها، فضا را برای پر کردن دندان آماده می کند. به یاد داشته باشید اگر پوسیدگی به ریشه نزدیک باشد، دندانپزشک از یک آستر ساخته شده از گلس یونومر استفاده می کند. بعد از پر کردن دندانپزشک ناحیه مورد نظر را پولیش می کند.

مراحل مختلف پر کردن دندان

به منظور پر کردن دندان ابتدا دندانپزشک ناحیه اطراف دندان را که قرار است روی آن کار شود، توسط بی حسی موضعی بی حس می کند

چند مرحله اضافی برای پر کردن دندان مورد نیاز می باشد که عبارتند از: بعد از اینکه دندانپزشک پوسیدگی دندان شما را از بین برد و ناحیه را تمیز کرد، موادی که دقیقا همرنگ دندان است به صورت لایه لایه روی دندان می گذارد. در مرحله بعد، یک نور مخصوص که هر لایه به صورت جداگانه را سفت می کند، روی دندان قرار می گیرد. زمانی که این پروسه تمام شد، دندانپزشک مواد کامپوزیت را به نتیجه دلخواه در می آورد. مواد اضافی به سرعت بریده می شود و ترمیم نهایی انجام می شود.

پر کردن با کامپوزیت چه مزایایی دارد؟

پر کردن دندان دارای مزایای زیادی می باشد. بهتر است بدانید کامپوزیت دقیقا همرنگ دندان می باشد. از لحاظ زیبایی بسیار مورد پسند واقع شده است و نسبت به سایر مواد محبوبیت بیشتری دارند. یکی از مهم ترین مزیت های کامپوزیت این است که خیلی سریع به دندان می چسبد. آن ها نمی توانند به هیچ عنوان از دندان جدا شوند. کامپوزیت ها چندکاره به شمار می روند. این جمله به این معناست که کامپوزیت سوراخ پوسیدگی دندان را پر می کند. شما می توانید ابعاد دندان را با کامپوزیت بزرگ کنید. علاوه بر این ترمیم با کامپوزیت بسیار سریع انجام می شود. بهتر است بدانید برای پر کردن دندان توسط کامپوزیت دندان خیلی کم تراش می خورد.

مزایای پر کردن دندان با کامپوزیت

یکی از مهم ترین مزیت های کامپوزیت این است که خیلی سریع به دندان می چسبد

مراقبت های بعد از پر کردن دندان

لازم به ذکر است بدانید بعد از پر کردن دندان باید مراقبت هایی نیز انجام داد. برای افزایش ماندگاری دندان، باید حتما بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید. سالانه دو بار از خدمات دندانپزشکی استفاده نمایید. از خمیر دندانی استفاده کنید که دارای فلوراید باشد. در روز باید حتما دو بار مسواک بزنید. شما می توانید با دهان شویه دهان خود را تمیز کنید تا دندان هایتان درگیر پوسیدگی نشوند.  اگر دندانپزشک متوجه شد که دندان شما دچار پوسیدگی است، سریع عکسبرداری با  اشعه ایکس را انجام می دهد و به درمان آن می پردازد. اگر دندانپزشک توصیه کرد که دندانتان باید پر شود، حتما این کار را هر چه سریع تر انجام دهید.

مراقبت های بعد از پر کردن دندان

بعد از پر کردن دندان باید مراقبت هایی نیز انجام داد. برای افزایش ماندگاری دندان، حتما بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید

قبل از بروز چه نشانه هایی باید پر کردن دندان را انجام داد؟

  • پر کردن دندان در صورتی انجام می شود که غذا میان دندان هایتان گیر کند.
  • اگر دندان شکسته یا لق دارید می توانید دندانتان را پر کنید.
  • اگر زمانی که از چیزی میل می کنید، در قسمت هایی از دهانتان درد را احساس کردید، می توانید دندان خود را پر کنید.
  • اگر لکه های سیاه روی دندانتان دیده شد، هر چه سریع تر باید دندان خود را پر کنید.
نشانه های پر کردن دندان

وقتی دندان درگیر پوسیدگی می شود، یکی از راه های موثر برای درمان آن پر کردن می باشد

آیا پر کردن با لیزر نیز امکان پذیر است؟

پر کردن دندان به وسیله لیزر نیز امکان پذیر می باشد. در این شیوه دیگر نیازی به انجام بی حسی نمی باشد. زمانی که دندانپزشک پوسیدگی و پلاک های دندان را جدا می کند، هیچ گونه دردی احساس نخواهید کرد. یکی از مزیت های مهم لیزر این است که به بافت های سالم دندان هیچ گونه آسیبی نمی زند. تنها بخش های خراب و سیاه از روی دندان جدا می شود. بهتر است بدانید هزینه لیزر نسبت به درمان معمولی کمی بیشتر می باشد.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

7 + یک =